• Alper-Genc

    Man  |    Offline  |  0 reacties

    Team ? ⭐️⭐️⭐️⭐️

Forum » Nieuws

  • Ga naar forum:

  • Forum moderator(s):  AE007, Hamsi61

Pagina 1 van 1 

1 

Turkije gooit voor het eerst de deur dicht voor Syriërs

Geplaatst op 11-01-2016 om 08:21 uur
Man  Ayyildizteam

Super Admin

Offline

Aantal posts: 4306


image

Verklein in het vervolg de foto's eerst, alvorens deze toe te voegen


Afbeelding: Frans Timmermans en de Turkse premier Ahmet Davutoglu afgelopen oktober. © afp.

Zeker honderd Syrische migranten die via Turkije naar Europa wilden reizen, zijn onder dwang teruggestuurd naar Syrië. Het is de eerste keer dat Turkije Syriërs weigert. Ankara heeft hiermee een eind gemaakt aan haar zes jaar oude beleid van visumvrij reizen voor Syriërs.

Elke Syriër die via een ander land dan Syrië Turkije wil binnenkomen zonder visum, wordt geweerd en teruggestuurd. Voor de miljoenen Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië is de weg naar Europa via Turkije daarmee afgesloten.

De honderd migranten maakten deel uit van een groep van vierhonderd die vanuit Damascus via de Libanese hoofdstad Beiroet naar Turkije vlogen. In Beiroet bleken zij echter niet in het bezit van een visum. Iets wat tot dit weekend werd geaccepteerd. Nu zijn zeker honderd van hen meteen op het vliegtuig terug naar Syrië gezet. De rest zit nog vast op het vliegveld.

Dodelijk gevaar
Amnesty International, noemt het terugsturen 'schokkend'. ,,Het stelt deze mensen bloot aan dodelijk gevaar'', zo zegt Sherif Elsayed-Ali, hoofd van de afdeling migranten- en vluchtelingenrechten. Hij dringt er bij de autoriteiten op aan zich te houden aan hun internationale verplichtingen en 'onmiddellijk te stoppen met het deporteren van migranten'.

Het nieuwe beleid van Turkije is onderdeel van de afspraken die de Turkse autoriteiten eind november met de EU hebben gemaakt om in ruil voor drie miljard euro de grenzen dicht te timmeren. Alleen vluchtelingen die Syrië verlaten via grensovergangen in het zuidoosten van Turkije, mogen om humanitaire redenen nog zonder visum binnen.

In de praktijk staat die deur echter nog maar op een kiertje. Mensen die gewond zijn of vluchten voor geweld dat zich dicht bij de grens afspeelt, worden nog toegelaten. Daarom groeit het aantal migranten dat via andere landen naar Turkije reist. Rechtstreeks vliegen van Damascus naar Turkije mag nog wel.

Onvrede
Donderdag, een dag voor het ingaan van het nieuwe Turkse beleid, uitte EU-vicepresident Timmermans nog zijn onvrede over de Turken. Hij zei 'verre van tevreden' te zijn over de resultaten van hun pogingen het aantal asielzoekers terug te dringen. Timmermans, die maandag in Ankara is, zal bij premier Davutoglu aandringen op effectiever optreden.

Ook premier Mark Rutte zei zondag dat er haast is geboden. De toestroom van grote groepen vluchtelingen naar Europa moet voor het voorjaar nog fors omlaag, vindt hij. Rutte: ,,Alles is erop gericht de stroom naar nul te brengen.''

BRON
Geplaatst op 01-02-2016 om 00:50 uur
Vrouw  AHRAR

Lid

Offline

Aantal posts: 229

Belachelijk! Die mensen zoeken hun wel verdiende rechten en een normaal leven. Dat er een aantal zo genoemde ''gelukszoekers'' tussen zitten die de hele situatie een negatief beeld geeft wilt niet zeggen dat je ze als een geheel moet zien en over 1 kam moet kammen. In elke boom hangt er wel een rotte appel. En om nou voor een ander te bepalen of hij in een levensbedreigende situatie zit of niet kan ik ook niet helemaal tot me door laten dringen. Voor hoeverre ken je zijn verleden, angsten en de situatie waarin hij zich bevindt van zo een iemand ?

AHRAR wijzigde dit bericht op 01-02-2016 om 00:53 uur

Pagina 1 van 1 

1 

Reageren op dit onderwerp

Login of registreer jezelf om een reactie te kunnen plaatsen!